Vin Budureasca Noble 5 Cupaj Rosu 5 Soiuri - ST 0,75L View larger

Vin Budureasca NOBLE 5 Cupaj Rosu 5 Soiuri - ST 0,75L

În inima podgoriei Dealu Mare, într-o oază de liniște, se ridică însoritele coline ale viilor Budureasca – loc străvechi, cu rădăcini adânci în istoria și cultura vinului. Dovezile arheologice găsite în apropiere sugerează că acest loc are o tradiție deosebit de bogată în vinificație, încă din vremea dacilor sau chiar a strămoșilor lor, vechii traci.

Mai multe detalii

In stoc

Pret: 73,00 lei

Fisa de date

CuloareRosu
TipSec
Alcoolemie14.5 %
Volum750 ml
TARAROMANIA

Mai multe informatii

Note de degustrare

Rubiniu închis intens, cu arome de cireșe, prune, coacăze negre și marțipan. Are o structură elegantă și un gust fructat, care se dezvoltă într-un postgust lung și plăcut. Este un vin care îsi arată adevăratul potențial cu timpul, având un mare potențial de învechire la sticlă.

Încercați acest asamblaj deosebit alături de un cotlet de porc cu cartofi copți la cuptor.

Noble 5 este un vin special, “copilul de suflet” al oenologului Cramei Budureasca, Stephen Donnelly. Obținut exclusiv din struguri selectați din cele mai bune parcele, vinificarea acestui vin s-a realizat separat pentru fiecare varietate în parte. Mustul a fost macerat timp de peste 20 de zile, apoi vinurile au fost maturate în butoaie de stejar franțuzesc și românesc timp de 9 - 12 luni, în funcție de evoluția fiecăruia până la echilibrul perfect între structură și arome. După această perioadă, doar cele mai bune butoaie au fost alese pentru a forma Noble 5. A fost nevoie de alte 3 luni pentru a compune acest asamblaj, timp în care vinificatorul a căutat și perfectat armonia celor 5 soiuri.

Vin realizat din struguri culeși la maturitate deplină (D.O.C. – C.M.D. Dealu Mare).

Pentru o experiență gustativă deplină, recomandăm servirea vinului la o temperatură de 18 - 20°C.

Istoria Zonei

În inima podgoriei Dealu Mare, într-o oază de liniște, se ridică însoritele coline ale viilor Budureasca – loc străvechi, cu rădăcini adânci în istoria și cultura vinului. Dovezile arheologice găsite în apropiere sugerează că acest loc are o tradiție deosebit de bogată în vinificație, încă din vremea dacilor sau chiar a strămoșilor lor, vechii traci.

Nu este o coincidență faptul că limba pe care românii o vorbesc astăzi mai păstrează încă destul de mulți termeni dacici cu aplicabilitate în domeniul cultivării viței-de-vie. Cuvinte precum: butoi, cârcel sau strugure arată încă o dată că moștenirea dacică în crearea vinului a fost și continuă să fie de o  importanță fundamentală.

Este bine cunoscut faptul că, la sfatul marelui său preot, Deceneu, regele dac Burebista a decis să taie vița-de-vie. Mai puțin cunoscut este motivul pentru care a luat această decizie. Nu a fost doar pentru a reduce consumul de vin în rândul dacilor, cât mai ales pentru a diminua interesul pentru teritoriile sale, vestite pentru calitatea vițelor-de-vie, și pentru a-și proteja astfel poporul de invaziile inamice.

Istoricii antici vorbesc în scrierile lor despre vinurile de mare calitate produse în regiune. De exemplu, însuși marele Homer menționa în textele sale că războinicii greci au intrat în Tracia pentru a găsi vin. În prezent, vinurile Budureasca sunt cunoscute și apreciate în România și în toată lumea pentru caracteristicile lor unice, tradiționale, precum și pentru vinificarea în stilul modern al Lumii Noi, împletind deopotrivă moștenirea istorică a terroir-ului cu modernitatea tehnologiei și inspirația vinificatorului.

 

Podgorie

Viile Budureasca fac parte din faimoasa regiune Dealu Mare (localizată în Subcarpații de Sus) și se întind pe o suprafață de aproximativ 275 de hectare – din care 250 de hectare au fost replantate, iar pe 25 de hectare au fost păstrate vițele vechi.

Zona cuprinde numeroase dealuri și văi, de la râul Teleajen în vest și până la râul Buzău în est. Masivul deluros, cu poziționarea sa sudică, reprezintă un loc ideal pentru cultivarea viței-de-vie. Altitudinea pe care se întind viile Budureasca este cuprinsă între 175m și 400m. Condițiile favorizează în mod excepțional producția de struguri negri, dar strugurii albi se bucură, de asemenea, de condiții propice dezvoltării, dând naștere unor vinuri albe foarte aromatice și fructate.

Poziționarea sudică, perioada lungă de strălucire a soarelui și solurile extrem de bogate, formate din cernoziomuri și calcar, oferă recoltelor noastre proprietăți care sunt aproape imposibil de găsit în alte regiuni ale țării. Climatul temperat-continental, cu numeroși curenți de aer cald veniți din zona mediteraneană, contribuie și el, din plin, la calitatea desăvârșită a vinurilor produse la Budureasca.

Nu este o întâmplare faptul că Viile Budureasca sunt localizate pe exact aceleași coordonate geografice precum Bordeaux sau Burgundia, două regiuni faimoase în industria vinului poziționate, ca și viile noastre pe paralela 45. Rezultatul este un terroir cu potențial extraordinar pentru producerea de vinuri de înaltă clasă.

 

Oenolog

Oenolog internațional cu experiență de peste 30 de ani în vinificație, Stephen Donnelly este cunoscut în acest domeniu sub pseudonimul “Flying Winemaker” sau “Wine Trouble Shooter”.

Stephen și-a început cariera în Napa Valley, studiind la celebra universitate Davis, din California, și de atunci și-a confirmat și reconfirmat talentul și experiența creând vinuri excepționale în Anglia, Ungaria, Africa de Sud, India și România.

Vinul fiecărei țări are propriile caracteristici și propria sa tipicitate, iar el a reușit să câștige medalii internaționale pentru fiecare producător cu care a colaborat de-a lungul timpului.

A început să vinifice în țara noastră în anul 1995, iar începând cu 2007 este oenologul Budureasca, obținând pentru vinurile noastre peste 300 de medalii de aur, argint și bronz la renumite concursuri de profil, precum Decanter World Wine Awards, Mondial de Bruxelles, Mundus Vini, International Wine Challenge, International Wine and Spirit Competition, Berlin Wine Trophy și multe altele.

„În calitate de oenolog, rolul meu este acela de a evidenția ceea ce este mai bun din fiecare varietate de struguri, iar filozofia mea este că atunci când vine vorba despre calitate, nu exisă niciun compromis.”

 

Crama Budureasca

Crama Budureasca a fost inaugurată în primăvara anului 2013 și are o suprafață de 2500 mp, fiind una din cele mai noi și mai mari crame din regiunea Dealu Mare. Construcția este îngropată pe 3 dintre laturi, pentru a se încadra perfect în peisaj și, mai important, pentru a putea beneficia de un control termic sporit.

Tipul de construcție avangardist și tehnologia de ultimă oră utilizată pentru echiparea cramei ne îndreptățește să spunem că avem una dintre cele mai moderne centre de vinificație din România, cu o capacitate de producție și stocare de circa 3 milioane de litri de vin.

30 alte produse din aceeasi categorie